Wie ben ik?

 

Er was eens een juf: juf Patsy.

Juf-Patsy

Ze speelt en werkt samen met … vele lieve kleutertjes en  leuke knuffels: onze Ko, Anna, Frokkie en Lola en natuurlijk ook Nellie en Cezar.

Ko zonder achtergrond  9f44079afb1d3cd41b25c2e13c8ed39c 78a6d4f2ac9a732253675eb915ace8bb c8be5f105004e5d263d9dec799cb000f ed7a0fb1b2e672321d85e6f752656e74 fdd98db593fc195108590d216fcbc9c0    anna   download

Samen beleven we ook heel wat spannende, leerrijke en plezierige momenten. Met ‘vallen en opstaan’ kleuren we onze werk- en speeldag.

Elke dag is er wat te beleven: laten we jullie even eens meenemen doorheen onze werkdag.

’s Morgens komen onze kindjes “op tijd” aan in onze klas voor het onthaal (laatkomers storen de lessen):  een plaatsje zoeken in de praathoek, “goedemorgen” zeggen en dan bespreken we onze weer-, week – en dagkalender die helemaal in het teken staan van Frokkie en Lola.

klok 8u15

Elke week mag een andere kleuter deze kalenders aanpassen en bespreken. We hebben ook nog andere taken zoals: eerste in de rij staan, boekentassen netjes ordenen in de kast, papieren opruimen, stoelen netjes zetten, … dit draagt allemaal bij tot de beleefdheidsregels en goede manieren die nodig zijn voor een goede samenleving.

Een overzicht van hoe “onze” speel-leerdag er uitziet:

Onze taalactiviteiten (volgens bepaald weekthema) komen eerst aan bod: versje aanleren, vertellen, waarnemen met alle zintuigen, kringgesprek … We werken ook met de laatste nieuwe methodes die in het taalonderwijs aangereikt worden: verteltafels, kamishibai, pasklare-verhalen, … .

Daarna is het tijd voor de muzische vorming waaronder :

 • manuele expressie (schilderen, werken met klei, tekenen, werken met gips en papier-maché …)
 • muziek:  zingen, ritmiek, dansen, werken met instrumenten, … .
 • Drama: naspelen van verhalen, verteltafel,

Ook hebben we bijna elke week een dansuurtje.

In de speel-leerhoeken werken we aan vrije en geleide activiteiten zoals:

 • computerhoek (spelletjes aangepast aan ieders niveau)
 • puzzelhoek (puzzels, wiskundige spelen zoals lottospel, dominospel, memoriespel, identificatie-spel,bordspelen,…)
 • poppenhoek, verkleedhoek, winkelspel: voor imitatiespelen
 • waterbak, zandbak (experimenteren, ervaringen opdoen ivm wiskundige begrippen: vol, halfvol, evenveel, meer, minder dan…)
 • bouwhoek (wiskundige begrippen: hoog, laag, op, naast …)
 • taalhoek: prentenboeken inkijken, poppenkastspel, luisteren naar verhalen (auditieve ontwikkelingmet de methode Ik&Ko en TOK!, spelen met het taalpakket van Frokkie en Lola, …)
 • manipulatiehoek: hamerspel, plasticine, rijgen, kleine insteekparels, … (bevorderen de fijne motoriek)
 • autohoek
 • ontdekhoek: technische vaardigheden bijleren zoals werken met tandwielen, magneten, sloten, bouten en moeren, …
 • knutselhoek: geleid en vrij knutselen en al doende allerhande technieken en vaardigheden leren
 • bewegingshoek – gekoppeld aan de speelzaal

Ook nog zovéél andere activiteiten zoals turnen, koken, leerwandelingen, naar de Leesplek gaan (= een klas vol gezellige hoeken met héél véél boeken) … .

Kortom, wij beleven een tijd van overheerlijke en leerrijke momenten samen! Deze momenten kunnen herbeleefd worden bij het inkijken van ons fotoboek dat steeds beschikbaar is aan onze klasdeur. Foto’s genomen tijdens uitstappen, van verjaardagen en/of speciale activiteiten in de klas, …

Eén jaartje lang ‘ samen werken’, spelen, ravotten met vallen en opstaan… We lachen en we wenen en koesteren mooie herinneringen om mee te dragen in ons verdere leven.

We maken er samen het beste van … “het allerbeste”.

Juf Patsy